Blog Post

Risico’s bij het lassen

Of er nou op professionele basis gelast wordt of voor de hobby, lassen brengt altijd risico’s met zich mee. De lasdamp brengt schade voor de gezondheid, de straling van de boog kan huidaandoeningen en lasogen veroorzaken en daarnaast is er altijd een explosiegevaar aanwezig. Er wordt tenslotte gewerkt met gevaarlijke stoffen. Hieronder een opsomming van de risico’s en de maatregelen welke genomen kunnen worden.

Lasdamp / lasrook

Allereerst, kan blootstelling worden voorkomen door de ontwikkeling van lasrook helemaal tegen gaan? Zo niet, dan moet de vrijkomende rook bij de bron worden aangepakt, wellicht ook door middel van ruimtelijke ventilatie. Adembescherming moet pas gebruikt worden als alle andere opties onvoldoende mogelijk zijn. In het algemeen wordt adembescherming alleen toegepast als een tijdelijke maatregel, maar er zijn omstandigheden waar, behalve ventilatie persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk zijn.
Is de lasplek moeilijk begaanbaar, bijvoorbeeld kleine ruimtes of onder een auto, dan is een lashelm met luchtventilatiesysteem sterk aan te raden. Maar wellicht werkt lasdampafzuiging bij de bron al voldoende. Voor lasdamp zijn wettelijke regels opgesteld. 

Straling van de boog

De boog kan drie soorten straling opwekken; ultraviolette straling , zichtbaar licht en infrarode (warmte)straling, die op de volgende wijzen schadelijk kunnen zijn:
• ultraviolet: huidaandoeningen en lasogen
• zichtbaar licht: verminderd gezichtsvermogen
• infrarood: huid en oogaandoeningen
De straling op het lichaam kan direct van de boog komen of worden weerkaatst via een glimmend of reflecterend oppervlak.
Beschermende maatregelen:
• Bescherm gelaat en ogen met een geschikte lashelm, voorzien van lasglas met het juiste beschermende filter. Bekijk hier de pagina met lashelmen
• Bescherm het lichaam door het dragen van geschikte kleding.
• Bescherm personen in de omgeving van de lasboog door middel van niet reflecterende lasgordijnen of lasschermen. Bekijk hier de pagina met lasgordijnen

 Lashelm met ventilatiesysteem

Brand en explosiegevaar

Brand
Aan het werken met gassen zijn risico`s verbonden. Het valt niet voor niks onder de categorie gevaarlijke stoffen. Bovendien kunnen de vlam en de boog bij het lassen en snijden een gevaar voor brand opleveren. Bij het bestrijden van brand moet het voor het materiaal geschikte blusmiddel worden gebruikt. Klasse C branden, zoals bijvoorbeeld bij brandbare gassen als acetyleen, kunnen het best worden gedoofd door de gastoevoer af te sluiten. Water en schuimblussers dienen niet te worden gebruikt in de nabijheid van onder spanning staande elektrische apparatuur.
Ook voor brandblussers kunt u bij ons terecht. Zowel de aanschaf als de jaarlijkse keuring regelen wij voor u.
Veiligheidsmaatregelen:
• Verwijder brandbare materialen uit de omgeving van de lasplek.
• Dek achtergebleven brandbare materialen af met brandwerend materiaal, bijvoorbeeld met lasdekens.
• Kijk voor het lassen of de geschikte blusmiddelen voorhanden zijn. Informatie nodig over welke brandblusser het beste bij uw lasproces past? Mail of bel ons.
• Controleer na het lassen de omgeving van de lasplek nog gedurende een langere tijd (een uur).
Explosie
Er is explosiegevaar bij het lassen aan een tank of vat waarin een explosieve of brandbare stof was opgeslagen; er kunnen explosieve materialen zijn achtergebleven in naden, geklonken delen of onder de walshuid.
Veiligheidsmaatregelen, voor het lassen moet het volgende worden gedaan:
• Verwijder het explosieve materiaal door uitstomen of uitkoken
• Als het explosieve materiaal niet helemaal kan worden verwijderd, vul dan het vat met water, een inert gas of laat er stoom door stromen

 Lasdampen

Lassen in besloten ruimten

Speciale aandacht is vereist in het geval er een concentratieverhoging kan ontstaan van giftige dampen of gassen. Bij het lassen met beschermgassen kan verstikkingsgevaar bestaan door zuurstoftekort. Een daarvoor gekwalificeerde medewerker moet het risico beoordelen, de te nemen stappen bepalen die vereist zijn om het werk veilig uit te kunnen voeren en de maatregelen
voorschrijven die moeten worden genomen gedurende het lassen zelf.
Veiligheidsmaatregelen:
• Zorg voor voldoende ventilatie en, indien nodig, maak gebruik van onafhankelijke persoonlijke adembeschermingsmiddelen. Dit zijn beschermingsmiddelen waarbij de leeflucht van buiten de besloten ruimte komt. Ventilatie is met lassen altijd één van de belangrijkste aspecten. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.
• Verzeker u ervan dat een gebruikte tank geen resten meer bevat van brandbare, giftige of explosieve materialen.
• Zorg ervoor dat er geen dat er geen gascilinders in de besloten ruimte worden meegenomen.
• Controleer de apparatuur op gaslekkage.
• Zorg ervoor dat er getraind personeel aanwezig is om in geval van nood in te kunnen grijpen. Bijvoorbeeld BHV’er.
• Controleer bij herhaling dat degene die het werk uitvoert gered kan worden als er zich een calamiteit mocht voordoen.
• Sluit bij het einde van de perioden waarin wordt gewerkt alle gastoevoerkranen en verwijder de slangen en apparatuur.

Persoonlijke beschermings middelen

 

Lawaai

Als algemene richtlijn geldt, dat als een gesprek in een ruimte moeilijk te verstaan is, het aannemelijk is dat het geluidsniveau onaanvaardbaar hoog is. Boven een geluidsniveau van 80 dB(A) is de werkgever verplicht gehoorbescherming voor het betreden van deze ruimte ter beschikking te stellen. Continue 8-urige of langere blootstelling aan 85 dB(A) of hoger is schadelijk en het
dragen van gehoorbescherming is dan ook verplicht. Hogere niveaus kunnen zijn toegestaan voor kortere perioden, maar impulsgeluiden of geluidspieken die 140 dB(A) overschrijden dienen zo
mogelijk te worden vermeden. Daar sommige lasprocessen en aanverwante werkzaamheden lawaai produceren zullen lassers normaliter gehoorbeschermingsmiddelen nodig hebben. Het slijpen
met een handslijpmachine bijvoorbeeld kan geluid produceren met een niveau in de orde van grootte van 108 dB(A).
Beschermende maatregelen:
Als het geluid van de apparatuur of bewerking niet kan worden vermeden, kunnen een van de volgende alternatieven worden toegepast:
• Isoleer de geluidsbron zo goed mogelijk door het aanbrengen van geluiddempend materiaal of geluidisolerende omkastingen.
• Laat de operator zich bescherm en door het dragen van geschikte gehoorbescherming. Bij ons verkrijgbaar.
• Beperk waar mogelijk impulsgeluiden met een niveau boven 140 dB(A).
Bijna alle veiligheidsmaatregelen kunnen opgelost worden door Persoonlijke Beschermings Middelen. Vraag een offerte op maat aan voor de risico’s die het lasproces met zich meebrengt. 
Contactblok Esther