Blog Post

Welke wolfraam elektroden gebruik je voor welk TIG las proces

Wolfraam elektroden hebben een zeer hoog smeltpunt van 3410°C. Hierdoor zijn wolfraam elektroden bij uitstek geschikt om in de verschillende metaalverwerkende processen een elektronische boog te doen ontsteken en te onderhouden, zoals bij het TIG lassen.Wat is TIG lassen en welke wolfraam gebruik je bij welk soort metaal?

Alle onderstaande wolfraam elektroden zijn bij ons te koop of te bestellen.

TIG Lassen

TIG-lTIG lassenassen is een specifieke lastechniek. De naam is een afkorting en staat voor Tungsten Inert Gas en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. TIG-lassen behoort tot de categorie ‘elektrisch booglassen’. De techniek werkt met een niet-afsmeltende elektrode. Deze is gemaakt van wolfraam, waaraan soms kleine hoeveelheden andere stoffen worden toegevoegd om de kwaliteit van de lasboog te verbeteren. Lastoevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd.

Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een kortsluitingsboog te trekken tussen de wolfraamelektrode en het werkstuk. Doorgaans wordt die boog gestart door een kortdurende hoogspanningsontlading; vroeger ontbrak die voorziening bij goedkopere apparaten en moest de boog ontstoken worden door het werkstuk aan te strijken, wat als nadeel had dat beiden soms versmolten raakten en de laselektrode verontreinigd werd.

Het toepassingsgebied van TIG-lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) of aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes, omdat de lassnelheid vrij laag is.

Een kwalitatief goed TIG lasapparaat heb je al vanaf € 750,00 (excl. Pulse) bekijk het aanbod.

Wolfraam elektroden

De vraag die wij vaak krijgen over wolfraam elektroden, welke kleur gebruik ik bij welk materiaal.Vandaar een kort overzicht. Verkrijgbaar in verschillende diktes.

Materiaal Kleur
Staal, RVS(1,5% lantanium)- geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) Goud
Aluminium (rein) – voor wisselstroomlassen (AC) Groen
Staal, RVS en aluminium (Seltene Erde)- zeer geschikt voor zowel het gelijkstroom- als het wisselstroomlassen Lila / Paars
Staal, RVS (2% cerium) – voor het gelijkstroomlassen (DC) in het lagere stroombereik Grijs
Staal, RVS en aluminium (seltene erde)- geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) Turquoise
Staal en RVS (witstar, 2% lanthanium)- geschikt voor het gelijkstroomlassen (DC) Blauw

De kleur rood is lange tijd verboden. De thorium, wat in wolfraam rood zat, zorgde voor uitstekende start en las eigenschappen. Echter thorium oxide is een radioactieve straler dus gevaarlijk voor de volksgezondheid en daarom inmiddels in verschillende landen verboden. Ook het produceren van het radioactive Thorium oxide 232 is verboden.

Welke dikte je moet gebruiken hangt van verschillende voorkeuren af. Onderstaand zijn richtlijnen.

Ampère Dikte
15 – 50 ampère – DC stroom 1,0 mm
50 – 120 ampère – DC stroom 1,6 mm
80 – 150 ampère – DC stroom 2,4 mm
130 – 250 ampère – DC stroom 3,0 mm
20 – 30 ampère- AC stroom 1,0 mm
30 – 80 ampère – AC stroom 1,6 mm
60 – 130 ampère – AC stroom 2,4 mm
120 – 200 ampère – AC stroom 3,0 mm

Wolfraam elektrode dienen geslepen te worden, voordat er gestart wordt met lassen. Ze moeten geslepen worden in de lengterichting van de elektrode. De slijprichting is belangrijk voor een rustige en stabiele boog. De elektroden moeten droog en in hun originele verpakking opgeslagen worden tot het moment van ingebruikname.

Contactblok Cor lasapparaten