Blog Post

Lasrook is schadelijk, maar gelukkig zijn er oplossingen

Schadelijke lasdamp / lasrook die vrijkomt bij het lasproces kan de gezondheid van de lasser bedreigen

Inademing van de stoffen die vrijkomen tijdens het lassen kunnen schadelijk zijn.
De overheid heeft per 1 april 2010 een grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling aan lasrook (voorheen MAC) van 1mg/m3 lucht vastgesteld om gezondheidsschade te voorkomeafzuiging lasser 3n. Werkgevers en werknemers zijn verplicht om zich aan deze waarde te houden. Het op een goede manier afzuigen van deze lasdamp is daarom van groot belang voor uw bedrijf. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van de manier waarop u de lasdamp wilt afzuigen, via bronafzuiging of via ruimtelijke ventilatie. Voor beide kunt u bij ons terecht. M. van Veenendaal BV kan u zowel helpen bij lasdamp afzuiging als het leveren van Persoonlijke Bescherming Middelen. Wij leveren mobiele afzuiging, maar kom ook graag bij u langs voor een maatwerk oplossing. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende om de ventilatie en afzuiging naar het juist niveau te krijgen.

Schadelijkheid van lasrook

De schadelijkheid van lasrook hangt onder meer af van het type lasproces, aan welk metaal je last en het lastoevoegmateriaal dat je gebruikt. Het is belangrijk hier voorzorgsmaatregelen voor te nemen. Voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers.

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) verplicht de werkgever om de blootstelling aan lasrook te beoordelen. Als de MAC-waarde dreigt te worden overschreden, is het vereist om de blootstelling met maatregelen terug te dringen. Werkgevers moeten de helpende hand reiken door goede afzuig- en ventilatie-apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) aan te schaffen. Maar uiteindelijk is het de lasser zèlf die al die middelen goed moet gebruiken om schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten zijn luchtwegen te houden.

De gezondheidsrisico’s van lasrook worden vaak onderschat

Dat komt doordat de inademing van lasrook meestal niet direct klachten geeft. Behalve oogirritaties, heesheid en keelpijn tijdens of vlak na het werk, lijkt lassen en snijden tamelijk onschadelijk. Een hete lasspat brandt op de huid. Dat voel je direct. Het inademen van lasrook, ook in heel kleine hoeveelheden, kan de luchtwegen schaden. De langetermijneffecten zijn nog niet allemaal bekend, maar dat lasrook niet gezond is, staat vast.

De lasrook die vrijkomt bij het lassen aan hooggelegeerd staal, aluminium en aluminiumlegeringen, koper en koperlegeringen, nikkel en nikkellegeringen kan verbindingen bevatten met nog lagere MAC-waarden. Daarnaast kan vooral bij het lassen aan aluminium, koper en hun legeringen ozon ontstaan. Om inademing van lasrook en gassen te vermijden moeten daarom strengere maatregelen worden genomen.

Ga naar het overzicht van lasdampafzuiging

Contactblok Esther

Hoe voorkom je dat je lasrook inademt?

Om dat op de beste manier te doen, is een praktijkrichtlijn opgesteld. Die richtlijn is gebaseerd op de wettelijke voorschriften uit het Arbobesluit, dat voorvloeit uit de Arbowet. Uitgangspunt is dat de risico’s van lasrook zoveel mogelijk bij de bron moeten worden weggenomen. Om de blootstelling weg te nemen of te beperken is een stappenplan opgesteld dat de arbeidshygiënische strategie wordt genoemd.

 

 

STAP ÉÉN

wegnemen, verkleinen of afschermen van de bron
Zijn er alternatieve verbindings- of snijtechnieken mogelijk om je doel te bereiken?
In de praktijk geeft lassen vaak de beste gebruikseigenschappen: ijzersterk en slijtvast. In dat geval is het zaak om ervoor te zorgen dat de blootsteling aan lasrook zoveel mogelijk wordt beperkt. Dat geldt trouwens ook voor snij-, opspuit-,guts- of soldeerwerk. Kies, zover technisch en economisch mogelijk, een methode en een materiaal dat tijdens het bewerkingsproces zo weinig mogelijk lasrook geeft. Ook met een goede werkvoorbereiding kun je de bron aanpakken. Ontdoe het lasmateriaal van vuil, roest, vet, olie en deklagen van verf en coatings. Dat voorkomt dat er bij verhitting schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen die je zou kunnen inademen

STAP TWEE

ventilatie en afzuiging toepassen
Bij lassen en snijden komen lasrook en gassen vrij. Om te voorkomen dat je te veel van die stoffen inademt, moet je lasrook en gassen zo dicht mogelijk bij de bron afvoeren. Vaak is bronafzuiging daarom vereist. Binnenruimten moeten in ieder geval zijn uitgerust met ventilatieapparatuur. Alleen bij het lassen in de buitenlucht mag ventilatie ontbreken; daar doet de wind het werk. Het bedrijf moet zorgen dat er goed werkende afzuig- en ventilatieapparatuur is. Maar het is aan de lasser om die apparatuur ook echt te gebruiken.

STAP DRIE

       – scheiden van mens en bronafzuiging lasser 2
Probeer de blootstelling aan lasrook en gassen verder te verminderen door het werk zoveel mogelijk van de mens te scheiden. Daarvoor bestaan technische en organisatorische maatregelen.   Denk daarbij ook aan collega’s die in dezelfde ruimte werken. Je kunt namelijk op twee manieren met lasrook in contact komen: direct, tijdens het lassen, of indirect.
–  Indirecte blootstelling
Van indirecte blootstelling is sprake als de lasrook in de ruimte blijft hangen, waardoor niet alleen de lasser, maar ook zijn collega’s de stoffen kunnen inademen. Bedenk daarom voordat je   gaat lassen in welke volgorde je het werk het best kunt doen. Probeer te voorkomen dat je moet lassen of snijden in een besloten of slecht te ventileren ruimte. Als het mogelijk is, voer het laswerk dan uit in een lascabine. Denk hierbij aan een lasdampafzuigtafel zoals de Draftmax. Gordijnen of wanden schermen het laswerk daarbij af van collega’s die in dezelfde ruimte zijn. Bijvoorbeeld lasschermen. Per lasproces is, in combinatie met het te lassen materiaal, een reductiefactor opgesteld. Die reductiefactor geeft aan hoe sterk de ruimteventilatie en de bronafzuiging moeten zijn om lassers goed te beschermen. Ook wijst de reductiefactor uit of lassers maskers of overdrukhelmen moeten dragen.
Reductiefactor
De Arbeidsinspectie hanteert de reductiefactoren en de daaraan gekoppelde maatregelen om te controleren of bedrijven en lassers volgens de regels werken.
Is de reductiefactor bijvoorbeeld 5, dan moet de lucht vijfmaal zo zwaar worden afgezogen om te voorkomen dat de lasser en zijn collega’s teveel schadelijke stoffen inademen. In het algemeen geldt dat hoe hoger de reductiefactor, hoe sterker de ventilatie en de bronafzuiging moet zijn.
PBM’s
Ook de houding, de beweeglijkheid en het gedrag van de lasser spelen een rol. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of je alleen beschermd bent door een lashelm waarmee je direct boven het laswerk hangt, of dat je lashelm is voorzien van overdruk met externe luchttoevoer en je met bronafzuiging werkt.

STAP VIER
persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) gebruiken
Als er geen andere manier meer is om de blootstelling aan lasrook afdoende te beperken,is het belangrijk dat de persoonlijke beschermingsmiddelen uit de kast komen. Bij een aantal lasprocessen en lasmaterialen is het verplicht om adembeschermingsmiddelen te gebruiken. Het dragen van maskers en (overdruk)helmen is misschien niet prettig, maar vaak wel noodzakelijk om te voorkomen dat er lasrook in je lichaam terechtkomt.

 

Bel gerust voor een afspraak of meer informatie naar 06 – 53438137 of 0343-451496 of stuur een email naar cor@veenendaalbv.nl of esther@veenendaalbv.nl.

Plaats hier uw bestelling voor lasdampafzuiging

  • Straat + huisnummer
  • Vink aan welke lasdampafzuiging u wilt ontvangen. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging van uw bestelling met levertijd en eventuele transportkosten.
  • Wilt u een ander formaat of heeft u een andere vraag, laat het ons weten. Wij maken dan een offerte op maat voor u.