Blog Post

Gasgevulde draad? Niet doen!

Ja het antwoord is helder. Wij zijn GEEN voorstander van gasgevulde draad. Nou zien wij jullie denken en ‘Waarom dan wel niet’? Dat gaan wij proberen uit te leggen aan de hand van een stukje theorie maar voornamelijk wat wij in de praktijk hebben meegemaakt.

Het lassen met gevulde draad (Engels: fluxed core arc welding of innershield® welding) is een variant op het MIG/MAG-lasproces met dien verstande dat er hierbij geen beschermgas gebruikt wordt. Dit zien veel mensen als een voordeel. Want de aanschafwaarde van een gasfles heb je niet. Je koopt eigenlijk lasdraad met gas. Er zit echter een grote maar aan dit verhaal. Bij gasgevulde draad komt er een sterke rookontwikkeling vrij, die in grote mate ongezond is voor de lasser. Adembescherming is altijd noodzakelijk als je last met gasgevulde draad. Ventilatie van de ruimte is simpelweg niet voldoende, zelfs niet als je maar af en toe last.

Tussendoor even een praktijk voorbeeld. Jaren geleden verkochten wij ook gasgevulde draad. Een meneer op leeftijd kocht bij ons het gasgevulde draad. Deze meneer was een hobbyist en had zoals zovele hobbyisten geen afzuiging. Hij zetten zijn schuurdeur altijd op een kier, zodat de lasrook naar buiten kon. Toen zijn vrouw na enige tijd koffie wilden gaan brengen, was meneer al ernstig duizelig en benauwd geworden. Als mevrouw niet de schuur was binnengekomen, had meneer waarschijnlijk onwel op de grond gelegen. Na dit verhaal hebben wij besloten (al vele jaren geleden) het gasgevulde lasdraad niet meer te verkopen. Waarom dan nu pas dit verhaal. Steeds vaker krijgen wij de vraag in de winkel voor gasgevulde draad, bijna altijd uit kosten overwegingen of uit gemak. Maar met klem willen wij jullie adviseren te lassen met beschermgas. Het is zeker een investering, maar uiteindelijk is deze minimaal als je naar je gezondheid kijkt.

Hoe werkt gasgevulde draad

Gasgevulde lasdraadEr zijn meer nadelen te benoemen van gasgevulde draad, maar wij vinden de gezondheidsreden het belangrijkst. Bij lassen met gevulde draad wordt in plaats van een externe gasfles gebruik gemaakt van een holle draad. Deze holle draad is gevuld met een fijn laspoeder zoals rutiel. De gevulde draad vormt de laselektrode. Deze laselektrode smelt tijdens het lasproces af. De buitenkant van de lasdraad is van metaal gemaakt en gaat op in het smeltbad, maar de binnenkant is gemaakt van een poeder dat tijdens het verhitten wordt omgezet in gassen. Deze gassen beschermen het smeltbad tegen de schadelijke uitwerking van de lucht rondom het lasproces. Zo zorgen de beschermgassen er voor dat het vloeibare metaal van het smeltbad beschermd wordt tegen de indringing van zuurstof. Lassen met gasgevulde lasdraad vereist dus ook nog een bepaalde kennis.

De arbo van de Bouw en Infra adviseert in zijn catalogus niet voor niks:

  • Tref extra voorzorgsmaatregelen indien gasloos wordt gelast met gevulde draad of indien metaalsoorten met een hoog gehalte aan giftige metalen (onder andere roestvast staal, hard metaal) moeten worden bewerkt of met loodmenie behandeld metaal.
  • Gebruik indien mogelijk een lastechniek die relatief weinig schadelijke rook laat ontstaan. Vervang bijvoorbeeld smeltlassen door druklassen; lassen met gevulde draad zonder beschermgas door MAG-lassen; of vervang MAG-lassen door TIG-lassen.

Wil je toch met gasgevulde draad lassen, maak dan gebruik van lasdampafzuiging of een lashelm met afzuiging.

Nog een feit; de lasser heeft te maken met lasrook en metaalstof. Van de beroepsgroep heeft (45%) hinder van rook, vermoedelijk lasrook. 11% heeft klachten over chemische middelen, 27% klaagt over damp, gas en nevel.

Advies nodig over de juiste lasdampafzuiging? Dan ben jij bij ons aan het juiste adres.

Contactblok Cor lasapparaten