Blog Post

Voorkom lasogen, kies de juiste lashelm

Lasogen ontstaan wanneer ogen teveel blootgesteld worden aan ultraviolette stralen. Dit kan onder andere gebeuren door te lang in de zon te kijken. In de techniek kan hetzelfde effect ontstaan wanneer iemand last zonder voldoende bescherming voor de ogen te gebruiken. Je spreekt dan van lasogen. Het hoornvlies van het oog is ontstoken door de inwerking van UV straling. Het hoornvlies wordt ook wel cornea genoemd en is het doorzichtige deel van het oog aan de buitenkant. Hierdoor valt het licht naar binnen. Wanneer het hoornvlies is ontstoken door UV straling spreekt men over lasogen.

Hoe zien lasogen er uit?
Lasogen zien er aan de buitenkant niet bijzonder afwijkend uit. Het oogwit van lasogen kan rood gekleurd zijn. Dit komt door de vaatverwijding. Voor iedereen die lasogen heeft is het pijnlijk. Mensen met lasogen kunnen nauwelijks licht verdragen en hebben het gevoel dat de ogen minder vocht bevatten. Hierdoor voelt het of de oogleden over de ogen heen schuren, alsof er zand in de ogen zit. Het draaien en bewegen van de ogen kan samengaan met stekende pijn.

Hoe kunnen lasogen herstellen?
Lasogen herstellen over het algemeen binnen één of twee dagen.  Het is mogelijk om doormiddel van oogdruppels de pijn tijdelijk te stillen. Hierdoor vertraagt de genezing wel. Daarom worden oogdruppels meestal niet toegepast.  Daarnaast is het raadzaam om een doek over de ogen te leggen. Veel lassers herkennen ook de natte theezakjes en / of komkommer om de pijn te verminderen. Als je lasogen hebt, doe je er goed aan om fel licht te vermijden.

Hoe kunnen lasogen voorkomen worden?
Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om de ogen zo goed mogelijk te beschermen tegen UV straling. Wanneer je last moet je er voor zorgen dat je een lashelm of laskap gebruikt met de juiste beschermingsglaasjes. Verder is het belangrijk dat je niet in de vlamboog kijkt van andere lassers. Daarom kan op de werkplek gebruik worden gemaakt van lasschermen of andere objecten waardoor de omstanders geen last hebben van de UV straling die van het lasproces afkomt. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met spiegels en andere objecten die het licht van het lasproces kunnen reflecteren.

Wanneer gebruik je welke lasglaasjes?

  • Autogeen / Plasmasnijden, in principe heb je hier alleen een bril voor nodig met ruit 5. Zoals de Amigo Lasbril.
  • MIG/MAG, door de UV straling welke bij het lasproces vrijkomt, is het belangrijk een lashelm of kap te dragen. Nooit een bril dragen. Ruitkleuren/lasglaasjes 9 -10 – 11 zijn hiervoor prima geschikt. Deze zijn zowel in beschikbaar voor handmatige lashelmen als automatische.
  • TIG / Elektrode, dit lasproces verdient een zo donker mogelijke lasruit in de lashelm. Wij adviseren altijd ruit 13. Een aantal lashelmen zijn speciaal voor het TIG proces gemaakt, zoals de Speedglas 100V of de Lashelm Speedglas 9100.

Hieronder een overzicht van verschillende lashelmen. Kijk op de lashelmen pagina voor een overzicht van de prijzen.

Er zijn een aantal standaarden welke gehanteerd kunnen worden

  • Hoe donkerder de lasruit van de lashelm is, des te beter worden de ogen beschermd. Over het algemeen zijn de ruiten te verkrijgen van kleur 8 – 13.
  • Een automatische lashelm is vaak duurder dan een handmatige. Maar deze kunt u gebruiken voor verschillende lasprocessen, door alleen aan de knop op uw helm te draaien. De kleur van de lasruit veranderd hierdoor automatisch. U kunt een automatische lashelm vaak voor meerdere lasprocessen gebruiken. Handmatige lashelm heeft één kleur lasruit in de lashelm zitten. Per lasproces dient u de lasruit en kleur aan te passen. De lasruiten moeten handmatig verwisseld worden.

Meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op per mail info@veenendaalbv.nl of op 0343 451496

183016077 Lasbril AmigoLasschild Shellfo  Lashelm Weldkar Opklap Lashelm black