Blog Post

Het is vakantietijd! Tips voor propaangas in de caravan of camper

Tip 1: Bedenk welk formaat propaangas u het beste mee kan nemen in de caravan

Propaan is er verschillende formaten. Afhankelijk van wat je wensen zijn kies je het formaat. Heb je weinig ruimte in de caravan? Of wilt u gewoon niet te zwaar tillen, kies dan voor een 5 kg propaan. Wij krijgen vaak de vraag of we kunststof propaanflessen verkopen, omdat deze onder de ‘lichtgewicht’ klasse valt. het antwoord is nee, dit vanwege veiligheidsoverwegingen. Lees hier waarom. Daarnaast hebben we de keus uit een 11 kg propaanfles. Ideaal als je langere tijd gaat of juist veel gebruik maakt van propaan op de camping met bijvoorbeeld koken. De fles is zwaarder, maar staat deze eenmaal in de caravan heb je er geen omkijken meer naar en weet je bijna zeker dat deze fles de gehele vakantieperiode mee gaat en bij thuiskomst kan de gasfles altijd nog gebruikt worden voor een barbecue met familie en vrienden.

Propaan 11kg

 

Tip 2: Gebruik een drukregelaar

De druk in een propaan gasfles varieert van 1 tot wel 7 bar. Omdat de gastoestellen, zoals kachel, koelkast en kookplaat over het algemeen een werkdruk van 30 of 50 millibar hebben, moet de flesdruk worden verlaagd. Dat doet de drukregelaar. Er zijn gasdrukregelaars met en zonder afblaasveiligheid.

Als in een gasdrukregelaar zonder afblaasveiligheid iets mis gaat, bijvoorbeeld het membraan scheurt, dan komt de volledige flessendruk (tot 7 bar) op de verbruikers -kachel, kookplaat en koelkast- te staan. De afblaasveiligheid begrenst de druk in die gevallen tot 2 à 3 maal de gebruiksdruk, door gas te laten ontsnappen via het afblaasventiel. Een fles met zo’n regelaar moet dus altijd in een afgescheiden ruimte staan met een afvoer in de bodem. Fabrikanten van gastoestellen bepalen de werkdruk waaronder de door hen geproduceerde apparatuur optimaal werkt. Er zijn in Nederland in principe twee soorten drukregelaars;  30 millibar of 50 millibar. Heel zelden kom je nog een andere druk tegen. Op de apparatuur die je wilt aansluiten op de gasfles, staat aangegeven welke drukregelaar je moet gebruiken. Het is goed om de drukregelaar elke 5 jaar te laten vervangen. Dit kan bij ons geregeld worden. Vanaf € 9,95 excl. BTW (€ 12,03 incl. BTW) heeft u een nieuwe drukregelaar. Het rubberen ringetje van de drukregelaar, in de aansluiting op de fles, kun je los kopen ter vervanging van uitgedroogde exemplaren. Voor nood, onderweg bijvoorbeeld of geen geschikte winkel in de buurt, kan de kunststof ring gebruikt worden welke aan de volle fles zit. De volle fles wordt afgedicht met een dopje, hier zit een ring aan en daarin zit een kunststof ring. (zie voorbeeld hieronder)

Drukregelaar campingIMG_7344

 

Tip 3: Laat één keer per twee jaar je propaanslangen controleren en/ of vernieuwen

Gas wordt pas gevaarlijk als het zich kan ophopen tot een explosief mengsel. Controleer daarom de propaanslangen op poreusheid en of scheuren. Als je de slang buigt en deze geeft al kleine scheurtjes weer, dan is het goed om het zekere voor het onzekere te nemen en de slang te vervangen. Maar controleer ook regelmatig of de klemmen om de slang nog goed geklemd zitten. Vertrouw je het toch niet, dan kunnen wij de slangen altijd controleren en eventueel nieuwe slangen en klemmen aan de fles zetten. Sowieso is het verstandig elke twee à drie jaar nieuwe slangen aan te schaffen. Bespaar niet op propaanslangen, er moet tenslotte gas doorheen. In Nederland moeten de propaanslangen zijn goedgekeurd en het productiejaar moet op de slang staan, is dit bijvoorbeeld 2015 dan doet u er verstandig aan deze in 2017 te controleren en wellicht zelfs te vervangen. Gebruik nooit tuinslangen of niet goedgekeurde slangen voor uw propaangas, dit is echt levensgevaarlijk. Propaanslang is bij ons te koop. € 2,33 per meter excl. BTW (€ 2,81 incl. BTW). Ook de verzekering gebruikt deze regels bij ongevallen en brand.

163005608_Propaanslang

 

Wij leveren propaan in:

  • 5 kg
  • 10,5 kg
  • 33 kg

Al onze gasflessen gaan mee in het ruilsysteem. Propaangas leeg? Wij ruilen hem direct om. Een 5 kg propaanfles kopen? Dat kan. Je betaalt € 37,50 (incl. BTW)  voor de eerste aanschaf + de inhoud. Vervolgens ga je mee in het ruilsysteem en betaal je alleen de vulling. Propaangas 10,5 kg koop je ook in het ruilsysteem. Je betaalt € 20,00 statiegeld en de inhoud de eerste keer. Daarna kun je onbeperkt de fles ruilen. Zodra de fles ingeleverd wordt krijg je het statiegeld terug. (Mits de statiegeldbon wordt ingeleverd). De dagprijs van propaan 10,5 kg zit op € 30,05 (incl. BTW). Propaan prijzen kunnen fluctueren aan de balie in verband met dagprijzen.

Voor meer informatie mail naar info@veenendaalbv.nl of bel naar 0343 451496.

Ook op zaterdag zijn wij geopend van 09.00 – 12.00.