Blog Post

Laat je autogeen lasset keuren!

Regelmatig krijgen wij de vraag “ben ik voor de wet verplicht om mijn autogeen lasset te keuren”. Wat de wet voorschrijft over autogeen lassen en snijden is het volgende:

Wetgeving autogeen lasset keuren

“Er mag alleen goedgekeurde apparatuur, zoals branders, drukregelaars en reduceerventiel, worden gebruikt”. Maar er staat ook in dat er altijd gebruik gemaakt moet worden van een vlamdover en dat beschadigde manometer en drukregelaars niet gebruikt mogen worden.

De grootste boosdoener voor drukregelaars zijn olie- en vetten, hou dit dus ook uit de buurt van je drukregelaars en ga ze al helemaal niet insmeren met olie. Zorg er voor dat je slangen niet poreus zijn, om gevaarlijke situaties maar ook lekken van gas te voorkomen. Genoeg redenen om jaarlijks het autogeen las of snijset te laten keuren. Naast de wetgeving is het namelijk ook een stuk veiligheid voor de werknemers.

Veiligheid

De wetgeving rondom autogeen lassen en snijden is uiteraard gemaakt voor de veiligheid van onszelf en de werknemers. Je werkt met acetyleen (brandbaar gas) en zuurstof, zet de gascilinders Autogeen lasset keurenaltijd rechtop. Het liefst op een cilinderwagen (welke verkrijgbaar is vanaf € 310,00) als een cilinderwagen niet mogelijk is probeer ze dan op een andere wijze vast te zetten.

Andere tip, voordat je de drukregelaar op een cilinder aansluit, moet de kraan schoongeveegd worden. Draai altijd de drukregelaar even snel open en weer dicht. Waarom? Dat lees je hier.

Wist je trouwens dat je aan de schroefdraad van de slangfittingen kan zien of het brandbaar of zuurstof is. Voor zuurstof wordt rechtse draad gebruikt en voor brandbaar linkse schroefdraad. Zo kunnen zuurstof en acetyleen nooit verwisselt worden.

Autogeen lasset keuren

M. van Veenendaal BV keurt autogeen lassets op locatie of in onze eigen werkplaats. Per onderdeel krijg je een certificaat van goedkeuring of het onderdeel van de lasset wordt vervangen.

Wil je meer informatie over een autogeen lasset keuren? Wat de kosten zijn bijvoorbeeld, neem contact met ons op.

Naast een autogeen lasset keuren, kunnen wij ook een set op maat maken. Bekijk onze producten.

Contactblok rianne

Bekijk hier de gehele wetgeving omtrent autogeen lassen snijden.