Blog Post

De functie van een reduceerventiel

Wat is nou eigenlijk de functie van een reduceerventiel op het gas? Naast veiligheid is het een stuk controle over het gas. In dit artikel leggen wij de functie en het nut van het reduceerventiel uit.

Reduceerventiel

Een reduceerventiel is een ventiel dat ervoor zorgt dat gas of vloeistof, aangevoerd uit een gasfles met hogere druk, geleverd kan worden aan een gebruiker op een enigszins constante lagere druk. Het verlaagt de druk van het gas of vloeistof uit de gasfles voor gebruik.

Een reduceerventiel bestaat uit een regelklep die bediend wordt door een membraan dat door een veer of door gasdruk onder spanning gehouden wordt. Als de druk te veel zakt (bijvoorbeeld door meer vraag) zal het membraan de klep verder openen zodat er meer gas of vloeistof toestroomt. Als de druk hoger wordt zal de klep weer wat sluiten.

Instelknop 1 en spindel 2 brengt spanning op veer 3, wat een kracht op membraan 4 aanbrengt. Aan de andere zijde van het membraan staat de druk van het medium (5), welke in open verbinding staat met de druk aan de uitgang (8) van het ventiel. Als bijvoorbeeld de druk aan de uitgang zakt, dan drukt de veer klep (6) verder open, waardoor de toegenomen stroming in staat kan zijn de ingestelde, gewenste, druk te handhaven.

Het reduceerventiel is een onmisbaar onderdeel voor de gasfles. Het reduceerventiel zorgt voor een constante en juiste werkdruk voor de aangesloten apparatuur. Dit is belangrijk omdat de druk in de gasfles vele malen hoger is dan de benodigde werkdruk. De druk in de gasfles is afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe warmer het buiten wordt, hoe hoger de druk is in de gasfles.

Hoeveel druk heb je nodig?

Hoeveel we nodig hebben is al een discussie op zich. Werkdruk of liters per minuut? Ook dit is weer afhankelijk van de toepassing.

Reduceerventiel / drukregelaar

  • Bij het oppompen van een band met Stikstof hebben de bijvoorbeeld 8 bar druk nodig.
  • Bij het Tig lassen van RVS hoeklas met 70 Amp hebben we ongeveer 7 liter per minuut nodig bij de wolframelektrode.
  • Bij MIG lassen van staal zeggen we vaak tussen de 10 en 12 liter per minuut.

Per toepassing is dit verschillend, speel met de liters per minuut totdat het lekker last, zet een streepje op het reduceerventiel en de volgende keer weet je direct wat het lekkerst en het mooist voor jou last. Er zijn per gas ook verschillende reduceerventielen beschikbaar. Deze afbeelding is bijvoorbeeld geschikt voor Menggas en Argon. Kosten bedragen € 67,00 excl. BTW.

De eerste meter geeft de druk van de fles weer (bar). De tweede stel je in voor je werkdruk of liters per minuut. Wist je dat je voordat je een reduceerventiel aansluit op een gasfles eerst de fles even moet opendraaien en snel weer dicht? Dit noemen we snuiten. Dit doen we om te voorkomen dat er vocht of vuil vanuit de kraan het reduceerventiel in kan gaan.

Na het aansluiten van het ventiel draaien we de regelaar helemaal terug zodat er geen druk vanuit de fles direct op de tweede meter komt. Dit verlengt de levensduur van het reduceerventiel. Als we het reduceerventiel op de fles zit en de knop hebben teruggedraaid, kan de fles opengedraaid worden. Bij het openen van de fles, ga je aan de andere kant van de fles staan dan waar het ventiel zit. Dit is veiligheid voor jezelf. Stel je voor dat het reduceerventiel defect en de druk van de gasfles (200 bar) in 1 keer door het reduceerventiel slaat. Met deze kracht wil niemand het reduceerventiel tegen zijn hoofd. Waarschuw ook de collega’s om je heen.

Wanneer we de fles helemaal open gedraaid is, draai hem dan weer een halve slag terug. Dan kan een collega altijd controleren of een fles open of dicht staat. Het komt vaker voor dat men probeert een openstaande fles nogmaals open te draaien.

Afbeeldingsresultaat voor reduceerventielen met beschermkapVoor de verschillende gasflessen heb je verschillende reduceerventielen. Wij leveren alle soorten reduceerventielen. Ook voor speciale gassen, tegen bevriezing, hoge werkdruk etc. Vraag naar de mogelijkheden. Een degelijke van goede kwaliteit reduceerventiel zorgt er voor dat het tegen een stootje kan. Over het algemeen geldt, hoe kleiner het reduceerventiel, hoe eerder deze stuk gaat door stoten, vallen etc. Deze reduceerventielen gaan dan zeer snel lek en zijn met moeite te maken. Vaak geldt bij een reduceerventiel dat goedkoop, duurkoop is. Beschermkapjes voor de manometers werken hier ook aan mee.

De beschermkapjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook bedoelt voor verschillende type gas. Rood voor brandbaar gas, zoals acetyleen en propaan. Blauw voor zuurstof. Grijs voor stikstof, groen voor menggas. Grijs en groen worden vaak door elkaar gebruikt voor Inert gas.

 

Meer informatie nodig over het nut en het gebruik van reduceerventielen? Of een reduceerventiel bestellen? Laat het ons weten.

Contactblok Cor lasapparaten