Blog Post

Jaarlijks 3300 doden door stof, dit kan voorkomen worden

Nieuwsbericht van de Long Alliantie Nederland:

Er moet veel beter worden samengewerkt om longziekten tegen te gaan die door werk of werkomstandigheden kunnen ontstaan. De Long Alliantie Nederland (LAN), een samenwerkingsverband van onder meer patiëntenverenigingen, longartsen en zorgverzekeraars, overhandigt daarom vandaag een tienpuntenplan aan de Tweede Kamer.

De LAN pleit onder meer voor betere arbeidsinspecties, meer betrokkenheid van huisartsen en een voorlichtingscampagne in alle betrokken sectoren. De arbeidsinspectie schiet tekort bij ‘stoffige’ bedrijven, zegt directeur Emiel Rolink in het NOS Radio 1 Journaal. “Een gemiddeld bedrijf wordt één keer in de 25 jaar gecontroleerd. Ter vergelijking: als op een snelweg één keer in de 25 jaar de snelheid wordt gecontroleerd, rijdt iedereen te hard.”

Volgens de Long Alliantie Nederland werken in Nederland zo’n 1 miljoen mensen met stoffen die een longziekte kunnen veroorzaken. Het gaat om onder meer lassers, bouwvakkers, asbestsaneerders, schilders en schoonmakers. Jaarlijks overlijden 4100 mensen aan een beroepsziekte waarvan ongeveer 3300 door werken met stof, zegt de LAN.

Ook voor huisartsen is een belangrijke taak weggelegd. “Die moeten veel vaker vragen wat voor werk de patiënt doet. Hebben we te maken met een topvoetballer of een lasser? Het is belangrijk dat een huisarts weet of de patiënt veel met stof werkt.”

Ten slotte ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook de bij de werknemer zelf. “Draag een mondkapje als je met stof werkt. Of als je een steen gaat doorzagen, maak hem dan eerst nat. Dat voorkomt veel schade.” Ook de nabije omgeving van de werknemer kan een grote rol spelen, zegt Rolink. “Neem je partner of een goede vriend eens een dag mee naar je werk, en laat hem of haar eens kijken of jij je werkzaamheden wel gezond uitvoert. Als we er met zijn allen beter op letten, kunnen we samen veel schade voorkomen.”

Oplossingen

Wij richten ons op de lassers in dit verhaal. Er zijn vele Persoonlijke Beschermings Middelen aanwezig voor lassers om de risico’s voor de gezondheid te beperken. Onder stof vallen ook de lasdampen, ook daarvan kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken dat hier vele oplossingen voor zijn om lasdamp af te zuigen.

Hoe vaak horen wij wel niet, “die paar korte stukjes die ik las per week leg dat kan ik prima met mijn laskap of automatische lashelm”. Dat is qua zicht en de bescherming van de ogen zeker waar. Maar ga bij jezelf eens na hoeveel je van deze korte stukjes in je leven legt, tel dit maar bij elkaar op. Je loopt wel degelijk een risico. Dit merk je niet direct, maar door de jaren heen bouwt dit op en wordt de kans op ziekte steeds groter! Verlas je RVS, dan moet er helemaal geen twijfel zijn of je een vorm van afzuiging aanwezig dient te zijn. Bij het lassen van RVS komt namelijk het schadelijke Chroom 6 vrij, hier heb je een extra bescherming nodig door middel van actief koolstoffilters!

Lashelmen met verse lucht unit

Lashelm Technische specificaties
Jackson automatische lashelm met verse lucht unit Jackson WH 50 S-systeem met R60 Airmax motorunit.

Voor alle lasprocessen € 523,00

Jackson automatische helm verse lucht afzuiging Jackson WH 50 V-systeem met R60 Airmax motorunit.

Voor alle lasprocessen en slijpen. € 532,00

Lashelm 9100 met adflo systeem speedglas Lashelm Speedglas 9100X met Adflo systeem. Koeler en schoner lassen. Ontworpen voor krappe ruimtes, meer bescherming, comfort en controle.

Voor alle lasprocessen, vanaf € 1450,00

Lashelm speedglas 9100 MP lite met adflo Lashelm 9100 MP Lite met Adflo Systeem. Lashelm met stootpet. Beschermt ademhaling, hoofd, ogen, gelaat en gehoor (optioneel). Inclusief Adflo systeem.

Vanaf € 1230,00

Lashelm speedglas adflo systeem ook voor slijpen Lashelm Speedglas 9100FX met Adflo Systeem. Voor alle lasprocessen en slijpen. Top kwaliteit.

Vanaf € 1599,00

 

Hoe houd ik mijn lashelm met verse lucht unit in optimale conditie?

  • Na gebruik helm en motor goed opbergen, droog en het liefst in een stofvrije kast of in een tas;
  • Zorgen dat de gelaatsafdichting strak tegen het gelaat blijft zitten;
  • Regelmatig de filters vervangen en eventuele vonkenvangers;
  • Ook spat –en beschermruitjes regelmatig vervangen zodat er optimaal zicht blijft op het werkstuk;
  • Slang naar de helm regelmatig controleren op lekkage of voorzien van extra bescherming, afhankelijk van de werkzaamheden.

Meer informatie? Offerte of bestellen?

Contactblok Esther