Blog Post

Doe-het-zelf: Houtkachel maken van gasflessen

Gasflessen hebben een bepaalde levensduur, als deze levensduur voorbij is en de kraan is uit de fles gehaald, dan is de gasfles eigenlijk oud ijzer. Zoals iedereen weet levert oud ijzer geld op, maar het is vele malen leuker als je het kunt recyclen. Dat hebben wij afgelopen zomer ook gedaan. Van oude gasflessen hebben we drie houtkachels gemaakt. Uniek in zijn soort en een erg leuk traject voor handige hobbyisten. Dus Doe-Het-Zelf.

Stap 1: Verzamel de gasflessen

Verzamel afgekeurde gascilinders. Voordat er ook maar iets mag gebeuren met de gasfles, moet je er altijd zeker van zijn dat de kraan uit de gasfles is. Voor dit voorbeeld hebben wij een 50L gasfles, een 10L gasfles en een propaan gasfles (dikbuik) gebruikt. Daarnaast heb je deurkrukken nodig, hang en sluitwerk en wat plaatjes ijzer. Dit laatste om er een rooster in te maken, optioneel. En uiteindelijk verf.

50L gasfles 10L gasfles Propaan dikbuik

Stap 2: Snij de gasflessen

Eerst gaan we met de propaanfles aan de gang. Op de zijkant wordt een vierkant/rechthoek getekend voor de deurtjes. Dit vierkant snij je uit met een plasma snijder. De plasma snijder moet tot 8mm dikte kunnen snijden. De plasmasnijder die hier gebruikt is, de Weldkar Plasma 4060 PFC.  Bovenop (waar de kraan voorheen gevestigd zat) snij je een rond gat met een diameter van +/- 10 cm. De oude 50L gasfles op +/- 50 cm hoogte over de breedte doorsnijden. De 10L gasfles (ook hier weer zeker van zijn dat de kraan er uit is) net onder de kop afsnijden. Je kunt er voor kiezen de bolling van de schouder van de hals er juist in te laten of verder naar beneden af te snijden zodat je een rechte pijp hebt.

Propaanfles opengesneden 10L fles zonder schouder 50L door de midden

 

Stap 3: Lassen

De 50L gasfles zet je op de grond, propbeer de gasfles zo neer te zetten dat er zo min mogelijk kans op vallen. De propaanfles zet je hier bovenop. Deze twee las je aan elkaar vast met een 360 volt MIG/MAG lasapparaat. In dit geval zijn de gasflessen op elkaar gelast met de Cebora Bravo 2235/T. Dit kan met normaal SG2 lasdraad van 0,8mm. Het gas dat je gebuikt is Menggas 85/15 oftewel, 85% Argon en 15% Koolstofdioxide.

Het vierkante/rechthoekige vlak wat uit de gasfles is gesneden worden de deurtjes van de kachel. Noteer op de deurtjes wat links en rechts wordt en snij het vlak in tweeën. Bevestig het hang en sluitwerk op de hoeken. Vervolgens las je de deurkrukken op de deurtjes, daarna hang je de deurtjes in het hang en sluitwerk.  Dit kan gewoon met een 220 volt MIG/MAG lasapparaat met SG2 draad 0,8mm.

Vervolgens de 10L gasfles op de propaanfles plaatsen. Dit weer lassen met een 360 volt MIG/MAG lasapparaat.

Propaanfles op gasfles Deurtjes en hang en sluitwerk basis houtkachelimg_0606

Stap 4: Voeg accessoires en extra toe

Was dit nog niet voldoende uitdaging? Maakt dan bijvoorbeeld nog een rooster in de houtkachel. Meet de kachel van binnen, snij de plaatjes op lengte en lassen maar. Uiteraard kun je de kop van de propaanfles ook op de voorkant van de propaanfles zetten. Of je maakt een dakje op de ‘schoorsteen’, door de kop van de 10L gasfles doormidden te snijden, aan elkaar te lassen en met een stuk betondraad vervolgens te bevestigen aan de 10L gasfles. Dit is maar een greep uit de voorbeelden hoe je deze houtkachel uniek kunt maken. Je kunt de houtkachel ook onder een veranda zetten, verleng de ‘schoorsteen’ dan met een spiropijp of

rooster in houtkachelimg_7924

Stap 5: Schilderen

De kachel staat in elkaar, het is nu tijd om te gaan schilderen. Kies voor hittebestendige verf tot 600 graden, de kleur is uiteraard aan jullie. Je gebruikt ongeveer 1 spuitbus voor een kachel. Hou er rekening mee dat je een goede werkdag (+/- 8 uur) voor deze houtkachel nodig hebt.

gaskachels-van-gasflessen Gaskachel nog niet geschilderd Houtkachel van gasflessen

Niet alles in huis?

Voor iedereen is het wat veel om een MIG/MAG 220 volt lasapparaat, MIG/MAG 360 volt lasapparaat en een plasmasnijder in de schuur te hebben staan. Daarom bieden wij de mogelijkheid om de lasapparaten te huren. Voor € 25,- per dag excl toevoegmaterialen en gas kunnen de apparaten gehuurd worden. Voor meer informatie bel of mail ons. Wij kunnen uitrekenen wat er nodig is en hoeveel dit gaat kosten voor een dag. Lastechniekwinkel M. van Veenendaal BV is gevestigd in Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug), provincie Utrecht.