Blog Post

Afzuigarmen perfect voor kleinere werkstukken lassen

Afzuigarmen zijn perfect geschikt als er met kleine of middelgrote werkstukken gewerkt wordt. Echter moet de afzuigarm wel bij het werkstuk geplaatst worden. Vaak zien wij binnen de industrie dat de afzuigarm ongeveer 50 tot 60 cm van de bron verwijderd is. Dan heeft de lasdampafzuiging weinig tot geen nut. Afzuigarmen wordt ook wel lasdampafzuiging bij de bron genoemd. Dit betekend dat het ook daadwerkelijk bij de bron gebruikt moet worden.

Zie hier de beste wijze om een afzuigarm te gebruiken:

Afvangen van rook en stof bij de bron voorkomt ook dat vervuiling zich in het pand verspreidt, waardoor niet alleen machines en gereedschappen maar ook producten en kantoren schoner blijven.

Afzuigarmen zijn leverbaar in diverse groottes en kunnen worden gemonteerd op muren, rails of worden gebruikt op verlengarmen om ervoor te zorgen dat deze in veel situaties dicht in de buurt van het werkgebied worden geplaatst. De mogelijkheden van deze systemen zijn vrijwel eindeloos.

Een deel van ons assortiment afzuigarmen vindt u hier.

Juist gebruik van een flexibele afzuigarm kan de effectiviteit hiervan maken of breken. De armen moeten dicht bij het werkgebied en boven de bron van de vervuilende stoffen worden geplaatst om rook en stof in de afvangkap te trekken. Als de werknemer van positie moet veranderen, dan is het van groot belang dat de afzuigarm ook wordt verplaatst.

Wanneer werkposities vaak veranderen, dan lijkt het onhandig om de afzuigarmen continu te verplaatsen. Beweging en verplaatsing verlopen echter soepel en gemakkelijk aangezien flexibele afzuigarmen zijn uitgerust met ondersteuningsmechanismen en met hendels gemakkelijk verplaatsbaar zijn.

Tips voor gebruik van afzuigarmen

Belangrijk voor een goed resultaat is dat alle werknemers vertrouwd zijn met een aantal goede werkmethoden:

  • De kap van de afzuigarm direct boven het werkgebied plaatsen
  • De kap zo dicht mogelijk bij het werkgebied plaatsen
  • De afzuigarm elke keer verplaatsen wanneer u van positie verandert
  • Ervoor zorgen dat u zich niet tussen de afzuigkap en de bron van stof en rook bevindt
  • Controleren of de kap zichtbaar zoveel mogelijk gevaarlijke rook en stof afvangt

Andere belangrijke punten:

  • Ervoor zorgen dat het afzuigsysteem goed wordt onderhouden en schoongemaakt
  • Extra ademhalingsbescherming gebruiken wanneer rook en stof extra gevaarlijk zijn

Zich bewust zijn van gevaren is belangrijk

De meeste werknemers in de metaalverwerkende industrie zijn zich bewust van de onmiddellijke risico’s van letsel door lasogen of brandwonden, maar gezondheidsgevaren van lasrook en metaalstof op de lange termijn worden soms over het hoofd gezien. Het is daarom zeer belangrijk ervoor te zorgen dat lassers en andere werknemers die in nabijheid werken, overtuigd zijn van de noodzaak om afzuig- en beschermingsapparatuur te gebruiken. De effectiviteit van afzuigarmen zal in hoge mate toenemen wanneer werknemers er niet alleen van doordrongen zijn hoe belangrijk deze systemen zijn maar ook hoe gemakkelijk afzuigarmen kunnen worden gebruikt. Een veilige werkomgeving leidt er ook toe dat afwezigheid van werknemers als gevolg van ziekte afneemt. Werknemers voelen zich beter en presteren beter bij werkomstandigheden die veiliger en gezonder zijn.

Meer vragen, een advies op maat of een vrijblijvende offerte neem contact met ons op.

Contactblok rianne

 

 

 

 

Hieronder vindt u een overzicht van een aantal door ons uitgevoerde projecten op het gebied van afzuigarmen:

Afzuigarmen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afzuigarmen met wegwerpfilter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afzuigarmen kleine ruimte