Blog Post

Zelf met gasflessen rondrijden, mag dat?

Ja, dat mag, maar niet zomaar. Er zijn risico’s aan verbonden en maatregelen die genomen dienen te worden. Voor uw eigen veiligheid.

Veel bedrijven, zoals bijvoorbeeld installatie- en dakdekkersbedrijven, moeten noodzakelijkerwijs zelf met gascilinders rondrijden omdat deze bedrijven projectmatig en vaak door het hele land heen moeten werken.

Het is van groot belang dat het transport op een veilige manier plaatsvindt. Helaas wordt de noodzakelijke veiligheid niet altijd in acht genomen en ontploft een aantal keer per jaar een gascilinder in een voertuig. In veel gevallen gaat het om gascilinders met propaan of acetyleen. Daarnaast kunnen ook gascilinders met niet brandbare gassen, zoals stikstof en argon door de hoge druk in de gascilinder zeer gevaarlijk zijn bij een ontploffing. Een ontploffing kan plaatsvinden door bijvoorbeeld oververhitting, schokken of vonken. Verder kan het gebeuren dat het voertuig betrokken raakt bij een ongeval waardoor de cilinder zou kunnen ontploffen.

Ontploffing van een gascilinder met brand als gevolg.

Ontploffing van een gascilinder met brand als gevolg

En dan maar hopen dat er geen slachtoffers vallen in de omgeving of onder de inzittenden.

Om de gascilinders veilig te vervoeren is door de VFIG (Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen) een brochure opgesteld. Deze is gratis te downloaden.

Ontploffing van een gascilinder zonder brand.

Ontploffing van een gascilinder zonder brand.

Iets te veel propaan geladen, dit wordt gezien als een gevaarlijke situatie.

Richtlijnen

Laat bij voorkeur een gasleverancier, zoals wij,  de cilinders vervoeren. Bij eigen vervoer van gascilinders zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Zorg voor een goed geventileerd voertuig.
  • Sluit cilinderafsluiters altijd tijdens vervoer.
  • Zorg ervoor dat de cilinders vastgezet zijn tijdens het vervoer.
  • Vervoer de cilinders verticaal (indien dit mogelijk is).
  • Zorg ervoor dat er geen ontstekingsbronnen aanwezig zijn.

Dit zijn slechts enkele zaken, raadpleeg de eerdergenoemde brochure voor het volledige overzicht voor veilig vervoer van gascilinders.

Het is niet altijd nodig om met een gascilinder rond te rijden. Wij kunnen door heel het land gas leveren. Door de korte leveringstijd is het mogelijk om snel te leveren. Ook buiten kantooruren is het mogelijk om industriële, medicinale of speciale gassen te leveren. Altijd de juiste hoeveelheid en het juiste gas beschikbaar voor het juiste project.

Wilt u meer informatie over industriële gasflessen  huren en de vrachtkosten. Neem contact met ons op.

Contactblok Esther

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Westfalen Gassen Nederland. M. van Veenendaal BV is zowel depot als transporteur van Westfalen Gassen Nederland.