Blog Post

Hoe komt het dat de inhoud van de gasfles bij levering afwijkt?

De inhoud van de gasfles hoort 200 of 300 bar te zijn. Echter als het kouder wordt, wijkt het nog wel eens af van de 200 of 300 bar. Hoe komt dat nou?

Daarnaast komen er ook veel meldingen binnen over niet goed gevulde acetyleen gasfles. Doen wij als gasleverancier dan iets niet goed? Of is er iets anders aan de hand? Daarom geef ik u graag een kijkje in de “gassen”-keuken van Westfalen Gassen Nederland, zodat u zich hierover geen zorgen meer hoeft te maken. M. van Veenendaal is al 15 jaar zowel transporteur als depot voor Westfalen Gassen Nederland. Wij leveren alle gasflessen in heel het land.

Offerte ontvangen voor gasflessen? Neem contact met ons op.

Het vulproces

GasflessenVoor het vullen van gascilinders wordt gebruik gemaakt van druktabellen. Een gasfles, gemeten bij een buitentemperatuur van 15 graden Celsius en een luchtdruk van 1 bar, moet na het vullen een druk hebben van 200 (of 300) bar. In de praktijk komt het zelden voor dat het buiten ook daadwerkelijk 15 graden is. Daarom worden druktabellen gebruikt om de verschillen in druk te berekenen en te compenseren die ontstaan door de lagere of juist hogere buitentemperatuur.

Als een cilinder in uw gasopslag staat en het vriest buiten een paar graden, dan zult u zien dat de druk van de cilinder na het aansluiten lager is dan de verwachte 200 of 300 bar. Het verschil kan zomaar oplopen tot wel 20 bar. Dit is echter een natuurkundig proces. Door de lage temperatuur gaan de gasmoleculen dichter tegen elkaar aan liggen waardoor het volume tússen de moleculen afneemt en de druk daalt. Als de cilinder een tijdje in uw warme werkplaats staat zult u zien dat de druk vanzelf weer oploopt tot normale waarden.
Andersom werkt het net zo: als het wármer is dan 15 graden zal de druk in de cilinder juist oplopen. Geen reden voor paniek, daar zijn de cilinders prima tegen bestand.

Acetyleen

Bij acetyleen cilinders werkt het iets anders. Het acetyleengas wordt opgelost in aceton of DMF. Als de cilinder erg koud is wil de acetyleen slecht vrijkomen uit het oplosmiddel. Hierdoor heeft u misschien het idee hebt dat de cilinder veel sneller leeg is. Uw gevoel kan kloppen, maar door de kou kan er nog tot 30% acetyleen in de cilinder blijven zitten.
Tip: zet de gascilinder een dagje binnen zodat de cilinder minder koud is en u kunt er nog vele meters mee snijden.

Kortom: Zet uw gascilinder eerst een dag op een warmere of koelere plaats. Maar let op! Zijn de verschillen groter dan 20 bar, dan kan er, ondanks vele controles, toch iets aan de hand zijn met de cilinder.

Neem gerust contact met ons op als u het idee heeft dat er iets niet goed is met uw gasfles.

Contactblok rianne

 

 

 

 

Bron: Westfalen Gassen Nederland