Blog Post

Hardsolderen

Solderen is een verbindingstechniek die wordt gebruikt om twee metalen onderdelen van een werkstuk met elkaar te verbinden door middel van het toevoegen van gesmolten metaal. Om een goede verbinding tot stand te brengen is het van belang dat de twee punten van het werkstuk die met elkaar verbonden moeten worden op de juiste temperatuur worden gebracht. Hiervoor kan een vuur worden gebruikt, maar meestal gebruik je daarvoor een soldeerbout of een soldeerbrander. Daarnaast wordt bij solderen gebruik gemaakt van soldeer. Het soldeer wordt door middel van de soldeerbout of soldeerbrander gesmolten zodat het soldeer tussen de twee metalen delen een verbinding tot stand kan brengen. Er wordt in de praktijk onderscheid gemaakt tussen hardsolderen en zachtsolderen.

Het belangrijkste verschil tussen hardsolderen en zachtsolderen is het smeltpunt van het toegevoegde soldeer. Wanneer toegevoegde soldeer een smeltpunt heeft onder de 450° heeft men het over zachtsolderen. Wanneer het toegevoegde soldeer een hoger smeltpunt heeft dan 450°, dan wordt dit hardsolderen genoemd.

Wij werken vooral met producten ten behoeve van hardsolderen.

Hardsoldeerset

Hardsolderen wordt met meer warmte gedaan dan zachtsolderen. Het soldeer dat hierbij wordt gebruikt heeft een smeltpunt boven de 450°. Hierdoor ontstaan sterke verbindingen die daarnaast ook nog bestand zijn tegen hogere temperaturen. Hardsolderen wordt door de sterkere verbindingskwaliteit breed toegepast in de techniek. Zo wordt dit hardsoldeerset onder andere gebruikt bij loodgieterswerkzaamheden voor het maken van verbindingen in leidingwerk. Daarnaast wordt hardsolderen toegepast voor verschillende verbindingen tussen buizen en pijpen die niet tot leidingwerk behoren. Hierbij kan gedacht worden aan verbindingen in fietsframes, tuinmeubels en campingmeubels. Ook voor reparatiewerkzaamheden in de machinebouw en het verbinden van machineonderdelen wordt hardsolderen toegepast. De legeringen van het soldeer zijn bij hardsolderen verschillend. Er zijn legeringen waarbij gebruik wordt gemaakt van koper en zink. Deze legering wordt ook wel soldeermessing genoemd. Daarnaast kan onder andere soldeerzilver worden toegepast. De toepassing van de verschillende legeringen van hardsoldeer is verschillend.

 

 

Onze hardsoldeerset is compact, draagbaar en wordt geleverd met een extra vulpijp tbv propaan. Op deze wijze kunt u zelf de karweifles hervullen.

Het hardsoldeerset bestaat uit:

  • Zuurstofcilinders 4L (leeg)
  • Karweifles propaan 1L (leeg)
  • Draagframe geschikt voor bovenstaande gasflessen
  • Drukregelaar propaan
  • Drukregelaar zuurstof
  • Handgreep
  • Hardsoldeervoorstuk nr. 2
  • 5 meter slang
  • Vulpijpje propaan

Ook al vervangingsonderdelen kunt u bestellen bij ons.

Contactblok Esther