Blog Post

Gasflessen en de keurdatum

Keurdatum op gasflessen

Een vraag die wij heel vaak krijgen. Hoe kan ik zien of de fles nog in de keurdatum zit. En kan ik de gasfles nog gebruiken als de gasfles niet meer binnen de keurdatum valt. Op deze vragen gaan wij zo goed mogelijk antwoord proberen te geven.

1. Waar staat de keurdatum op de gasfles?

Dit is verschillend per cilinder. Hieronder een voorbeeld van diverse manieren. Het eerste voorbeeld is een propaangasfles, de tweede een huurcilinder, en de derde een koopfles.

  • De propaangasfles is in de keur tot 2029
  • De huurgasfles is in de keur tot 2030
  • De koopgasfles in in de keur tot 2024

Alle drie op een andere wijze ingeslagen of geschreven, maar met dezelfde boodschap. Zijn de gascilinders ouder (tiental jaren), dan is het nog wel eens onduidelijk waar en hoe het keurmerk ingeslagen staat. Stuur ons gerust een foto, als uw er vragen over heeft.

Keurdatum gasflessen

2. Mag ik een gasfles buiten de keurdatum gebruiken?

Nee, volgens de richtlijnen van de PGS15 mag een gasfles buiten de keur niet gebruikt worden. Elke gasfles dient periodiek gekeurd te worden. Vaak is dit tussen de 5 – 15 jaar. De huur en koop cilinders bij ons, hebben allemaal een periodieke keuring van 10 jaar.

3. Een gasfles uit de keur, wat kan ik daar mee doen?

Dit ligt aan de fles. Een propaanfles uit de keur ruilen wij in de meeste gevallen om voor een nieuwe fles in de keur. Of de propaanfles moet niet meer bruikbaar zijn, zoals oude butaanflessen. Een huurcilinder van Westfalen kun u ten alle tijden omruilen bij ons, voor een nieuwe cilinder die uiteraard weer in de keur zit.

Koopflessen oftewel eigendomscilinders, die een sticker van M. van Veenendaal BV op de cilinder hebben kunnen hier gewisseld worden. Is het een fles zonder een sticker van ons buiten de keur, geen probleem. Wij keuren de cilinder. De kosten bedragen € 42,00 excl. BTW (€ 50,82 incl. BTW), dit is voor een industriële gasfles. Voor propaan, LPG of butaantanks bedragen de kosten € 75,- excl. BTW ( € 90,75 incl. btw)

4. Keuren jullie gasflessen?

Ja wij keuren eigendomcilinders. Hou er rekening mee dat de keuring ongeveer 3 -5 weken duurt. Wordt de fles goedgekeurd, dan kan deze gevuld worden en heeft u weer een fles met een houdbaarheidsdatum van 10 jaar. Wordt de fles afgekeurd dan betaald u wel de keuringskosten. De kosten bedragen € 42,50 excl. BTW (€ 51,43 incl. BTW). Voor propaan, LPG of butaantanks met 2 afsluiters bedragen de kosten € 75,- excl. BTW ( € 90,75 incl. btw). Voor propaan. LPG of butaantanks met 1 afsluiter zijn de kosten € 45,00 excl. btw ( € 54,45 incl. btw)  Gasflessen dienen leeg aangeleverd te worden!

Kunt u de laatste datum niet goed controleren of vraagt u zich af of de cilinder überhaupt naar de keuring kan. Als er een pi-merk (ϖ) of het leeuw merk van het Stoomwezen in staat, kan de fles gekeurd worden.

Wilt u graag alle richtlijnen rondom gasflessen en de opslag van gasflessen weten, lees dan het artikel waar wij nader ingaan op de PGS15. De richtlijn op het gebied van gasflessen. (ADR klasse 2)

U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen.

Wist u dat wij ook gasflessen verhuren en verkopen?

Van propaan, naar lasgassen tot koudemiddelen. Voor alle soorten kunt u bij ons terecht.

Contactblok rianne