Blog Post

DOE-HET-ZELF: Kerstboom maken van een oude gasfles en ijzer

Daar zijn we weer met de DOE-HET-ZELF rubriek, dit keer in kerstsferen! Met de feestdagen voor de deur is het tijd voor een kerstboom. In plaats van de traditionele blauw sparren of een Nordman hebben wij gekozen voor een groene gasfles. Zie hieronder het resultaat:

Stap 1: Wat heb je nodig?

Afgekeurde 50 of 40 liter gasfles ontdaan van de kraan, een aantal oude cilinderkappen, betonijzer 6mm dik zo’n +/- 25 meter lang, blik groene verf en een rits kerstlampjes.

Stap 2: Maak alles ‘kerstboom’ klaar

Verschillende lengtes betonijzer maken, voor de ‘takken’ van de kerstboom. De onderste takken zaag je af op 60 cm. De schuine kant voor de onderste laag takken maak je 8 cm langer. Per kerstboomlaag ga je 10cm kleiner. Bij 5 lagen is het onderste stuk betonijzer dus 60 cm lang en de bovenste laag betonijzer 20 cm lang. De schuine kant begint dus bij 68 cm lang en eindigt op 28 cm lengte bij 5 lagen. Deze kerstboom heeft per laag, 5 takken. Je krijgt dus 5 lengtes van 60 cm, 5 lengtes van 50 cm, 5 lengtes van 40 cm, 5 lengtes van 30 cm en 5 lengtes van 20 cm. Voor de schuine gedeeltes heb je 5 x 68 cm, 5 x 58 cm, 5 x 48 cm, 5 x 38 cm, 5 x 28 cm aan lengte nodig.

img_8489

Stap 3: Start lassen

Allereerst ga je het betonijzer in een punt lassen, zodat de taken allemaal hetzelfde zijn. Gebruik hiervoor een stuk hout(lange lat het liefst) leg de stukken betonijzer als een punt tegen elkaar en las ze vast. Deze zijn vast gelast met een 200 Ampère MIG/CO2 lasapparaat, SG2 lasdraad van 0,8 mm. (koop hier. 0,8 mm lasdraad, 5 kg € 23,50) Als alle punten vast gelast zijn, kunnen ze bevestigd worden aan de stam van de boom, oftewel de gasfles. Dit kan met hetzelfde lasapparaat en hetzelfde lasdraad. Wij gebruikte de Cebora Evo Synergic 350/TC. Een zwaardere lasmachine, maar is voor deze kerstboom zeker niet nodig. Deze krachtige lasmachine kan namelijk tot 400 Ampère en kan zowel staal, RVS als aluminium lassen. Nieuwprijs: € 2515,-. De Weldkar MIG 2125, leent zich ook perfect voor dit werk. Dit is een draagbare machine, 200 Ampère voor de zeer schappelijke prijs van € 945,-.

Als laatste: las er cilinderkap ‘kerstballen’ aan en maak ook nog een piek van deze gasfleskappen.

Kerstboom lassen MIG lasapparaat 200 ampere Kerstboom in elkaar gelast

Stap 4: De puntjes op de i

De kerstboom is klaar maar ziet er nog niet heel mooi uit. Met een blik groene verf, ziet de kerstboom er gelijk heel anders uit. Vervolgens nog zo’n 40 meter kerstlampjes en hij is klaar om in de tuin te zetten!

Gasfles kerstboom Kerstboom van oude gasfles

 

Vragen over de gebruikte onderdelen of de gebruikte toevoegmaterialen? Bel Cor van Veenendaal 06 53 43 81 37 of mail naar cor@veenendaalbv.nl