Blog Post

DOE-HET-ZELF: Hippe industriële tafel maken

We hebben weer een DOE-HET-ZELF Project. Dit maal een industriële tafel van hout in combinatie met ijzer. Erg populair op het moment de ‘industriële’ look. Maar een beetje lasser kan dit makkelijk zelf. Het scheelt je honderden euro’s en de tafel is uniek en handgemaakt. Het proces..

Stap 1: Verzamel de spullen

Je hebt hout en ijzeren buizen nodig. Dit houten blad is toevallig al een tafel geweest. Deze tafel stond al jaren op zolder en niemand vond hem meer mooi, totdat er een ander onderstel onder gezet werd. Uiteraard kan dit ook met steigerplanken, een oude houten vloer, schuurdeur of sloophout. De ijzeren buizen/kokers zijn van staal 56. 50mm breed x 100mm lengte en 3 mm dik. Daarnaast is blanke 2K coating lak belangrijk voor de afwerking. 4 losse plaatjes ijzer, om aan de onderkant van de tafel te bevestigen. De ijzeren plaatjes hebben een afmeting van 100mm breed, en 350mm lang.

partij-geschilderde-vloerdelen-dsc0249 detail_van_de_linker_zijgevel_voormalige_staldeur_-_frederiksoord_-_20529283_-_rce 201605-01-geborsteld-05

Stap 2: Ga slijpen en lassen

Voor het lassen gebruiken we een MIG lasapparaat op 220 volt. Lasdraad SG2 0,8mm en voor het gas menggas 85/15 (allemaal bij ons te koop). Slijp de ijzeren kokers op maat. Wat de hoogte van de tafel moet zijn hangt natuurlijk af van je eigen keus. De gemiddelde tafelhoogte zit tussen de 78,5cm en 80cm. Las de poten in een hoek van 90 graden aan elkaar. En las de vier plaatsjes aan de buizen vast. Voor extra stevigheid onder het tafelblad. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om ook aan de lange zijde van de tafel een ijzeren koker te bevestigen. Daardoor wiebelt de tafel minder. Alleen aan de buitenzijde de ijzeren kokers kan wel, als de tafel niet langer is dan 1.20m, anders wordt de tafel te snel wankel. Voor de industriële uitstraling hebben wij aan de buitenzijde van de tafel nog een aantal grove bouten bevestigd.

img_8146 tafelpoot-van-ijzer-met-lasnaden-2

Stap 3: De afwerking

Voor deze tafel hebben we gekozen om de las ‘plat’ te slijpen. De lasnaden zijn met een slijptol bewerkt. Daarvoor hebben we een lamellen schijf gebruikt met korrel 80. Als de kokers in elkaar gelast zijn, de ‘las’ geslepen is kun je met blanke coating 2K lak alles spuiten. Dit geeft een hele sterke beschermlaag en een glanzende uitstraling. Deze tafelpoten hebben we iets langer laten staan om roest er op te creëren, waardoor de tafel ouder lijkt. Uiteraard kun je er ook een matte lak overheen spuiten. Het tafelblad bevestig je als laatste op de poten. Gewoon vastschroeven.

Het resultaat is een zeer sterke, oer degelijke tafel met een industriële look.

img_8142 img_8143

Ook suggesties voor de Doe-Het-Zelf rubriek, laat het ons weten!

De lasapparatuur huren kan bij ons ook. Stuur ons een mail of bel ons.