Blog Post

Periodiek onderhoud aan uw lasdampafzuiging is een must!

Onderhoud aan een lasdampafzuiging

Het is belangrijk om uw afzuigsysteem voor lasrook/lasdamp regelmatig te controleren en periodiek te onderhouden zodat u er zeker van bent dat het optimaal functioneert. Periodiek onderhoud, zoals het vervangen van filters en tussentijdse checks, is nodig voor een effectief en optimaal functionerend systeem. In veel landen is een jaarlijkse controle zelfs in de wetgeving vastgelegd. Wij begrijpen dat onze systemen voor lasrookafzuiging ondergeschikt zijn aan uw bedrijfsproces, maar een goede werking van het filtratiesysteem is belangrijk voor de gezondheid van uw medewerkers en een schone werkomgeving. Daarnaast kan het niet schoonmaken en onderhouden van de lasdampafzuiging ook het gevaar van brand vergroten. Doordat stof zich gaat ophopen en de machine niet meer volledige afzuigt, kunnen er storingen en vonkjes ontstaan. Kortom het onderhoud aan lasdampafzuiging is belangrijk.Onderhoud aan lasdampafzuiging

Vervanging filters

Filters zijn een belangrijk onderdeel van het lasrookafzuigsysteem. Wanneer filters door een generiek filter worden vervangen, kan de prestatie van het hele systeem achteruit gaan. Veel lasdampafzuiging heeft tegenwoordig een waarschuwingselement in de machine zitten, die aangeeft wanneer het filter vol is. Het is belangrijk deze filters op dat moment ook te vervangen. Deze filters kunnen bij ons besteld worden en zijn doorgaans binnen 5 werkdagen in huis.

Is een lasdampafzuiging al wat ouder dan heeft het systeem vaak geen filterindicator, die aangeeft of de afzuiging nog steeds toereikend is of dat het filter moet worden vervangen. Het gevaar hierbij is dat je niet merkt dat de filters vol gaan zitten. De afzuiging werkt dan vaak nog wel goed in één ieder beleving, maar eigenlijk wordt de vervuilde lucht weer geventileerd de ruimte in. vooral bij mobiele lasdampafzuiging kan dit het geval zijn. Op deze wijze heeft de lasdampafzuiging geen enkele nut, hij is tenslotte in gebruik om in de werkplaats een gezonde werkomgeving te creëren.

Jaarlijks APK voor lasrookafzuiging

Het belang van een jaarlijks ‘APK’ is toegelicht. Maar wat gebeurt er nou op de jaarlijkse APK-keuring, oftewel

Het doel van deze keuring is om u een inzicht te verschaffen in de kwaliteit van uw installatie en op het moment van de keuring vast te stellen of de installatie voldoet aan de technische specificaties. Bij constatering van eventuele gebreken kunnen de reparaties geoffreerd worden of direct worden uitgevoerd.

Naar uw Arbo-dienst en eventueel de arbeidsinspectie is dit een document waarin alle essentiële waarden staan vermeld over de prestatie van de installatie. Maar ook een bewijs naar uw werknemers dat het u ernst is als het gaat over een bijdrage aan een beter milieu en het welzijn van uw medewerkers.

Hieronder treft u de soorten APK keuringen aan wat onder het onderhoud

Zelf reinigende filter units

  • Het reinigen van het voorfilter
  • Filter controlereN
  • Timer en tijdklok controleren/instellen
  • Drukverschilschakelaar controleren
  • Drukverschil en debiet meten
  • Druk en kwaliteit perslucht controleren
  • Luchtdouche arm controleren
  • Hang- en sluitwerk
  • In- en uitwendig reinigen t.b.v. inspectie

Ventilatoren & motoren

  • Elektrische aansluitingen controleren
  • Draairichting en fases controleren
  • Akoestische controle ventilator
  • Controle op trilling en onbalans  en lagers.
  • Slakkenhuis en fan-bladen inspecteren / reinigen
  • In- en uitwendig reinigen t.b.v. inspectie

 Wilt u graag een offerte ontvangen voor onderhoud aan uw Plymovent of Kemper lasrookafzuiging? Laat het ons weten!

Een nieuwe (mobiele) lasdampafzuiging nodig? Kijk hier

 

Contactblok Esther