Blog Post

Het juiste gas bij het juiste lasproces

Het juiste gas bij de juiste las

Als bedrijf wil je de perfecte, juiste las neerleggen. Maar vooral sterk. Het bedrijf of als ZZP’er, maar zelfs jij als hobbyist kan geen fatale lasfouten veroorloven.  Neem alleen een bloemencorso of carnavalsoptocht, maanden zijn ze vaak met een wagen bezig om deze vervolgens te laten stralen in een optocht. Door het gewicht van bloemen en het rijden over een weg kan een las gelegd met het verkeerde gas, loslaten of zelfs afbreken. Daarom is het belangrijk bij elk lasproces goed op te letten welk gas je het beste kunt gebruiken. Want welk gas moet je kiezen om uiteindelijk het beste lasresultaat te behalen tegen zo laag mogelijke kosten? Ook als een lasapparaat niet zo lekker last, een beetje sputtert of helemaal niet werkt, adviseren wij vaak eerst het gas te controleren. Zeker bij het in gebruik nemen van gebruikte/tweedehands lasmachines.

Stel jezelf 2 vragen om het makkelijk te maken:

Vraag 1: Met wat voor machine ga ik lassen?

MIG of TIG lasapparaat? Bij het lassen met beschermgassen beschermt het gas het smeltbad en het afsmeltende toevoegmateriaal tegen schadelijke invloeden uit de omringende lucht, zodat bijvoorbeeld verbranding van het materiaal wordt voorkomen. Gebruik je het verkeerde gas, dan is de inbranding niet goed of spettert de las enorm. Voor TIG-lassen heb je altijd zuivere argon nodig. Met MIG lassen ligt het aan het materiaal wat je gaat verlassen.

Vraag 2: Welk materiaal ga je verlassen?

  • Staal – gebruik een menggas, meest voorkomende 85% Argon en 15% Co2.
  • Aluminium – gebruik 100% argon
  • RVS – gebruik ook een menggas, maar met 98% argon en 2% Co2.

Wij horen ook nog wel eens dat er met pure CO2 wordt gelast. Dit geeft zeker een diepe inbranding, maar spettert enorm. Terwijl er tegenwoordig juist perfecte menggassen hier voor zijn, om ook een diepe inbranding te garanderen en veel minder spetters.

Er zijn veel uitgebreidere beschrijvingen te geven, maar de bovenste stelregels zijn het belangrijkst.

Voor meer vragen over het juiste gas bij de juiste las, neem contact met ons op via 0343 451496 of info@veenendaalbv.nl

Uiteraard is al het gas bij ons verkrijgbaar. De bovenstaande gas hebben we in ons eigen koop-systeem zitten of u kunt ze huren.

 

blaze_welding3_p