Blog Post

Boetes bij niet keuren van de arbeidsmiddelen

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de boetebedragen zijn als een werkgever bijvoorbeeld zijn arbeidsmiddelen niet heeft gekeurd (of heeft laten keuren).

Op de website Zelfinspectie.nl heeft de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) een tool gepubliceerd waarmee per wetsartikel / artikel uit het Arbeidsomstandighedenbesluit bepaald kan worden wat de boete bij overtreding is (boetelijst per 1 januari 2017). De arbodienst ziet de NEN3140 keuring voor elektrische apparatuur als volwaardige keuring.

“Uiteraard dient het doel van de keuringen te zijn dat werknemers met veilige arbeidsmiddelen kunnen werken en niet het voorkomen van boetes.”

Hierbij volgt een overzicht van veel voorkomende overtredingen met de bijbehorende boetebedragen. Wij hebben hier slechts enkele artikelen gekozen:

Boete niet keuren NEN 3140

 

NEN 3140 keuring elektrische gereedschap

De NEN 3140 keuring is een jaarlijkse keuring. Alleen apparaten die jaarlijks gekeurd worden zijn voor de verzekering en arbeidsinspectie relevant. Allereerst keurt u om de veiligheid van uw werknemers te waarborgen, maar ook voor de verzekering is het belangrijk. Keurt u niet jaarlijks en er gebeurt onverhoopt toch een ongeval, brand of schade dan betaald de verzekering niet uit. De NEN 3140 keuring bestaat uit een visuele inspectie en een inspectie door meting en beproeving.

 

Wij rekenen € 62,50 (ex. BTW) per uur arbeid. Wij rekenen geen voorrijkosten in de provincie Utrecht, daarbuiten worden de aanrijd-uren wel meegerekend. Bijkomende kosten zijn de kosten voor de certificaten die door onze keurmeester worden gemaakt. Hoe lang de keuring precies duurt hangt af van de hoeveelheid te keuren apparaten. Uiteraard kunnen er ook meerkosten zijn, als er onderdelen vervangen of gerepareerd moeten worden. Ligt al het elektrisch gereedschap klaar voor ons op één plek en zitten er geen bijzonderheden of reparaties bij, dan doen wij gemiddeld 20 apparaten in het uur. Wij doen naast het keuren ook gelijk een onderhoudsbeurt mocht dit nodig zijn, zo weet u zeker dat de lasapparaten en andere elektrische apparatuur weer in de juiste staat is.

 

Meer informatie? Neem contact met ons op via info@veenendaalbv.nl of 0343 -451496

 

 

Contactblok Esther