Blog Post

Afzuiging voor solderen

Net als bij lassen, is het ook bij solderen belangrijk om de werkplek of het klaslokaal van de juiste afzuiging te voorzien. Voor solderen wordt er gebruik gemaakt van andere afzuiging dan bij lassen. Om te weten welke oplossing het best bij u past, zitten wij eerst wat andere feiten op een rijtje.

Het smelten en vloeibaar houden van soldeer heeft als consequentie dat metaalverbindingen, meestal oxiden, vrijkomen. Maar ook de soldeerrook kan metaaldeeltjes bevatten. Rookvorming bij solderen ontstaat voornamelijk door ontledingsproducten welke ontstaan bij het verhitten van fluxen. Welke stoffen hierbij vrijkomen hangt sterk af van de samenstelling van het vloeimiddel. In hoeverre mensen mogen worden blootgesteld aan deze stoffen wordt aangegeven in de MAC-lijst (Maximaal Aanvaardbare Concentraties). De samenstelling en concentraties van het vloeimiddel zijn dan bepalend. De MAC waarde voor het lassen, is een hele duidelijke lijst, met bijgevoegde oplossingen. Voor de MAC waardes van lassen kijkt u hier.
Bij zachtsolderen bedreigen met name lood, aliatische aldehyden (MAC-waarde van Formaldehyde) en TDI (tolueen diisocynaat) de gezondheid. Voor soldeerrook is (nog) geen wettelijke grenswaarde vastgesteld. Soldeerrook als zodanig komt ook niet in de Nationale MAC-lijst voor. Dit geldt echter wel voor de hierboven genoemde bestanddelen die bij het solderen vrijkomen. Dat afzuiging bij het solderen dus noodzakelijk is staat buiten discussie. Het zijn tenslotte schadelijke stoffen die vrijkomen, net als bij lassen. Het is belangrijk werknemers en leerlingen tegen te dampen die vrijkomen bij het solderen te beschermen. Ook de ARBO wetgeving zegt dat er maatregelen moeten worden genomen als er op de werkplek een gevaar voor de gezondheid ontstaat.

Soorten afzuiging voor solderen

  • Soldeertafel met geïntegreerde afzuiging

Dit is een werkplek en afzuiging in één. Ideaal voor praktijklokalen op scholen. Ze zijn verkrijgbaar voor drie, vier of vijf personen. Het blad heeft een hittebestendige en asbestvrije eterspan toplaag en is rondom voorzien van een massieve beuken rand. Het stalen onderstel is zeer stabiel door toepassing van extra zware poten 60×60 mm en bladprofielen 80 mm hoog. Aan de voorzijde van de soldeertafel volledig vrije beenruimte. Kosten voor een complete tafel inclusief kanaalafzuiging en licht zit tussen € 3100,- en € 3600,- excl. BTW

Soldeertafel met afzuiging

  • Punt afzuigarmen voor solderen

De punt afzuigarmen kunnen op de tafel gemonteerd worden. De arm kan direct in het tafelblad gemonteerd worden of met behulp van een tafelklem aan de tafel geklemd worden. Aansluiting met behulp van een korte flexibele slang 50 mm op een afzuigleiding. Geanodiseerde aluminium buis met scharnieren. De armen zijn zelfdragend door toepassing van een veer in het scharnier. Standaard voorzien van een afsluitklepje.

Soldeer afzuigarm Soldeer puntafzuiging

M. van Veenendaal BV heeft bij verschillende praktijkscholen en ROC’s zowel de lasdampafzuiging als de soldeerafzuiging geleverd. Wij helpen u graag een juiste oplossing voor uw afzuigingsbehoefte te zoeken. Voor meer informatie en advies op maat neem contact met ons op.

Contactblok Esther